Tavčarjevo leto

Obisk slovenskih novinarjev, naj se iz Poljanske doline širijo uspešne zgodbe!

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

14.4.2023

V občini Gorenja vas – Poljane smo gostili skupino slovenskih novinarjev, ki si je za tokratno ekskurzijo izbrala Poljansko dolino. Obisk seveda sovpada z obletnico smrti našega rojaka dr. Ivana Tavčarja, saj se letos spominjamo sto let njegove smrti in Vlada RS je ob tej priložnosti tudi razglasila leto 2023 kot Tavčarjevo leto, torej leto spominjanja na tega velikega pisatelja, politika in pravnika. Družba za komuniciranje Kreativna baza je skupaj z občino in Javnim zavodom za turizem in kulturo Poljanska dolina za novinarje organizirala celodnevni program, da so lahko predstavniki medijev odnesli iz naše doline vsaj delček tistega kulturnega in turističnega utripa ter druge ponudbe, ki jo naši kraji ponujajo.

Tavčarjev dvorec Visoko je bil prvi postanek za avtobus novinarjev, kjer jih je sprejel župan občine Gorenja vas – Poljana Milan Čadež, ki je bil tudi ves dan z novinarji. »Dež smo za današnji dan naročili na naši občini«, je župan duhovito pospremil slabo vreme in dodal, da zemlja zaradi sušnih dni potrebuje vode, vendar smo tudi poskrbeli, da novinarje ni preveč namočilo. Domači zajtrk ob sprejemu pa je v kavarni dvorca pripravila vodja kavarne Martina Ambrožič Tušar.

Župan je na Visoškem dvorcu predstavil svojo »Visoško kroniko«, to je potek obnove tega dvorca od leta 2007, ko je kot župan vzel vajeti obnove v svoje roke, pa do današnjega dne. Seveda prenova še ni končana in občina ima na tem področju še mnogotere načrte, o katerih se je župan pogovarjal z novinarji. Že ob ogledu tega čudovito prenovljenega dvorca pa se mnogi novinarji niso mogli načuditi, koliko je bilo v tem času narejenega. Znani turistični novinar Drago Bulc je ob tem pripomnil, da slovenska javnost še vedno premalo ve, kaj se je v zadnjih letih tukaj zgodilo in kaj ta dolina dobrega ponuja za turizem.    

Tudi obisk Šubičeve hiše je bil na nek način povezan s Tavčarjem. Eden najbolj markantnih portretov Tavčarja je naslikal prav Jurij Šubic, hkrati pa portret Tavčarjeve žene Franje sodi med enega od slikarjevih najbolj prepoznavnih portretov. Boris Oblak je goste popeljal skozi zgodovino poljanske podobarske delavnice 19. stoletja in družinsko likovno tradicijo Šubičeve družine. V Šubičevi hiši so si novinarji ogledali razstavo in ustvarjanje v delavnici karikatur z Borisom Oblakom. Njegova roka pa je nekaterim novinarjem tudi hitro izrisala karikaturo, ki so jo lahko kot dodaten spomin odnesli s sabo.

Seveda v Šubičevi hiši ni šlo brez odlomka iz Tavčarjevega Cvetja v jeseni. Z dobro predstavo sta si aplavz prislužila Lucija Kavčič in Janez Čadež, Lucija pa je Presečnikovo Meto nato upodobila še enkrat, ko so novinarji obiskali Lovsko kočo Javorč. Tam se jim je pridružila tudi Milena Zupančič, ki je bila nad predstavo navdušena in obe Meti sta na koči doživeli prav prisrčno srečanje. Novinarjem pa je Milena Zupančič nizala tudi spomine na snemanje Cvetja v jeseni in pri tem žalostno pripomnila, da je od ustvarjalcev tega filma le še nekaj živih. Je pa to gotovo tisti Klopčičev film, ki je lepo zaznamoval slovensko kinematografijo in ki si ga bomo tudi v tem Tavčarjevem jubilejnem letu ponovno radi ogledali. Na koči pa je Petra Potočnik s kmetije Šupc prikazala izdelavo drobnjakovih štrukljev, ki so se potem znašli v »župi«.  

Obiskovalce sirarne Pustotnik je Katarina Uršič sprejela z uganko, koliko litrov vode popije na dan krava? Vprašanje je bilo pretežko, večina pa je vedela približno povedati, koliko povprečno na dan namolze kakšna krava. Okoli sto litrov vode, kolikor popije krava dnevno, pa si bo kot zanimiv podatek zapomnila večina, prav tako pokušino sirov, tudi tiste vrste, ki so v Bergamu v Italiji na World Cheese Awards, največje svetovnem ocenjevanju sirov, dobili najvišje ocene in temu primerna priznanja. Žuža in Milan sta začrtala pot prepletanja tradicije, sodobnih in novih prijemov na Pustotnikovi kmetiji in sirarni, danes je to uspešna družinska zgodba družinskega podjetja, nikakor pa ne edina zgodba o uspehu iz Poljanske doline.

Zgodbe o uspehu pa lahko v občini s ponosom predstavljamo in širimo širom po Sloveniji in tudi zunaj nje.

Fotogalerija

Video

Dostopnost