Sanacije po poplavah v letu 2023

Temeljita prenova dela ceste Poljane - Volča

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

20.6.2024

Cesta Poljane–Volča je bila po lanskoletni ujmi poškodovana na več odsekih, vključno z brežino v zaledju.

Celovita rekonstrukcija ceste v dolžini približno 600 metrov obsega ureditev novega odvodnjavanja in inštalacij za optično povezavo, razširitev ceste s pločnikom in zamenjavo nosilnega ustroja, nov asfalta ter ureditev prepustov, kanalov, jarkov in zadrževalnikov na zalednih hudourniških vodotokih nad cesto. Po hidravličnih izračunih potrebne velikosti cestnih prepustov za zaledne vode se je izkazalo da so pod obstoječo cesto vgrajene premajhne dimenzije prepustov, zato bodo vgrajeni prepustov primerne velikosti za potrebno odvodnjavanje zalednih vod z višje ležečega terena.
Za izvajalca je bilo na podlagi razpisa izbrano podjetje HIP KA iz Ljubljane, ki dela že izvaja in naj bi jih predvidoma do konca septembra letos v celoti dokončalo. Vrednost vseh del po pogodbi znaša nekaj manj kot milijon evrov z vključenim DDV.

Trenutno je že urejen kamnito-betonski oporni zid nad cesto, katerega namen je opora plazovitemu delu zalednega terena in kontrolirano odvodnjavanje vode iz zalednega območja ceste, vgrajujejo se robniki in menja material spodnjega ustroja nosilnega sloja nove ceste.

Po zaključeni izvedbi bo to za občino in prebivalce pridobitev v obliki popolnoma nove trase ceste s pripadajočim pločnikom in celovito urejenim odvodnjavanjem območja nad cesto in pod njo. Posledično bodo zagotovljene protipoplavna varnost bližnjih objektov in prevoznost ceste ter stabilnost brežin tudi v primeru ponovitve ekstremnih padavin, kot so bile ob zadnjih poplavah v avgustu 2023.

Fotogalerija

Dostopnost