Sanacije po poplavah v letu 2023

V letu 2024 intenzivno poteka sanacija po katastrofalnih poplavah v letu 2023, ko je občina utrpela preko 30 milijonov škode. Sanacija na več kot 50 različnih lokacijah obsega sanacijo plazov na infrastrukturi ter na hudourniških vodotokih, ki so povzročili poškodbe cestne infrastrukture.

28.6.2024

Sanacija ceste Kopačnica – Podpleče

Sanacija odseka v dolžini 1,7 km obsega stabilizacijo cestnega ustroja in vzpostavitev ponovne, poplavno varnejše prevoznosti cestišča. Planirano je, da bodo vsa dela zaključena še pred koncem poletja, ko bo na tej najkrajši cestni povezavi s sosednjo občino Cerkno spet ponovno neovirano stekel promet.

Preberi več

20.6.2024 Ob obnovi cestišča nad cesto gradijo kamnito-betonski oporni zid.

Temeljita prenova dela ceste Poljane - Volča

Celovita rekonstrukcija ceste v dolžini približno 600 metrov obsega ureditev novega odvodnjavanja in inštalacij za optično povezavo, razširitev ceste s pločnikom in zamenjavo nosilnega ustroja, nov asfalta ter ureditev prepustov, kanalov, jarkov in zadrževalnikov na zalednih hudourniških vodotokih nad cesto. Po hidravličnih izračunih potrebne velikosti cestnih prepustov za zaledne vode se je izkazalo da so pod obstoječo cesto vgrajene premajhne dimenzije prepustov, zato bodo vgrajeni prepustov primerne velikosti za potrebno odvodnjavanje zalednih vod z višje ležečega terena.Za izvajalca je bilo na podlagi razpisa izbrano podjetje HIP KA iz Ljubljane, ki dela že izvaja in naj bi jih predvidoma do konca septembra letos v celoti dokončalo. Vrednost vseh del po pogodbi znaša nekaj manj kot milijon evrov z vključenim DDV. Trenutno je že urejen kamnito-betonski oporni zid nad cesto, katerega namen je opora plazovitemu delu zalednega terena in kontrolirano odvodnjavanje vode iz zalednega območja ceste, vgrajujejo se robniki in menja material spodnjega ustroja nosilnega sloja nove ceste. Po zaključeni izvedbi bo to za občino in prebivalce pridobitev v obliki popolnoma nove trase ceste s pripadajočim pločnikom in celovito urejenim odvodnjavanjem območja nad cesto in pod njo. Posledično bodo zagotovljene protipoplavna varnost bližnjih objektov in prevoznost ceste ter stabilnost brežin tudi v primeru ponovitve ekstremnih padavin, kot so bile ob zadnjih poplavah v avgustu 2023.

Preberi več

11.6.2024

Saniran plaz na JP Javorjev Dol – Likar

Po deževju 4. 8. 2023, se je sprožil stopenjski plaz v strmem terenu po katerem poteka cesta, zaradi česar je bila potrebna preusmeritev na višjeležeči travnik. Plaz širine 25 metrov je bil stabiliziran z vgradnjo jeklenih tirnic s kamnito betonsko temeljno zložbo ter z ureditvijo drenaže. Na podoben način je bila sanirana tudi razpoka na nižjeležečem odseku iste ceste.

Preberi več

30.5.2024 Na Gorenji Dobravi bosta v sklopu popoplavne sanacije na novo zgrajena dva mostova.

Sanacijska dela na Gorenji Dobravi

Poškodovana sta bila oba mostova, na Brebovščici in na Dršaku. Poškodbe so bile predvsem v temeljnem delu obeh mostov, deroča voda je spodkopala njune temelje. Ugotovljeno je bilo, da prepustnost strug Brebovščice in Dršaka ter tudi obeh mostov glede na podobne dogodke, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti, ni zadostna, zato bo izvedena celovita sanacija strug in obeh mostov za zagotovitev večje pretočnosti. Izdelana je bila hidravlična analizo celotnega območja in na njeni podlagi določena potrebna širina in globina strug ter večjih mostov, kar naj bi prispevalo k temu, da bi se v prihodnosti laže izognili podobnim dogodkom. V okviru sanacije po poplavah je predvidena izgradnja dveh novih mostov, razširitev in delna poglobitev strug Brebovščice in Dršaka ter izgradnja protipoplavnih nasipov, meteornega zalednega in površinskega odvodnjavanja ter celotne nove dostopne ceste s ceste Gorenja vas–Todraž. Pred začetkom del je bila urejena nova začasna makadamska cesta, ki omogoča nemoten dostop v času izvajanja del, za pešce pa je dostop urejen po lesenem mostu čez Dršak. Zgrajeni so že armiranobetonski piloti pod temelji, izdelujejo se temeljni oporni zidovi za nova mostova. Izvedbo del, ki bodo končana predvidoma jeseni letos, je prevzelo podjetje Topos. Vrednost del je ocenjena na približno 600.000 evrov.

Preberi več

28.5.2024

Sanacija ceste pri cerkvi na Hotavljah

Hudourniška struga Homovšaka z zaledjem iz obširnega območja Slajke je v tem delu povsem preusmerila strugo in odnesla celotno cesto. Po interventni ureditvi prevoznosti pa v zadnjih mesecih na tem območju poteka celovita sanacija, ki obsega tudi ureditev struge na način, da bo območje in infrastruktura ob prihodnjih pričakovanih povečanih nalivih poplavno varnejša. Na najožjem delu soteske se nameščajo škatlasti propusti velikih dimenzij, ki so na novo vgrajeni tudi preko glavne ceste na Slajko. Na območju struge je predvidenih več zadrževalnih pragov in dve zaplavni pregradi gorvodno za zadrževanje mulja. Po ureditvi struge bo sledila dokončna ureditev ceste.

Preberi več

21.5.2024 Plaz, ki je spodkopal cesto iz Srednje vasi na Brda

Sanacija dela ceste Srednja vas – Dolenje Brdo

Po ujmi je bila cesta približno en mesec neprevozna. Lokalni izvajalec je vzpostavil zasilno prevoznost na način, da je cesto prestavil v zgornjo brežino in v plaz nasul materiala za štiri metre široko makadamsko vozišče. Cilj je trajno sanirati 650-metrski odsek ceste. Trenutno potekajo gradbena dela na manjših cestnih usadih. Veliki plaz se še ni začel sanirati, saj mora biti zemlja na tem delu čim manj razmočena, da bo izvajalec lahko po delih zgradili kamnito-betonski podporni zid v dolžini 80 metrov in višine pet metrov. Kamnita zložba je locirana od 10 do 20 metrov pod cesto, zato bo treba do konca zamenjati cestno telo v dolžini 600 metrov in sanirati še en cestni usad. Za večji plaz je že izdelan elaborat, v katerem so določeni sanacijski ukrepi. V sklopu sanacije je bilo do zdaj že urejenih pet manjših cestnih usadov in na 200-metrskem delu ceste zamenjana cestna podlaga ter urejeno meteorno odvodnjavanje in drenaža. Pogodbena vrednost del, brez asfaltiranja, znaša 461.500 evrov z DDV. Dela izvaja Janez Oblak, s. p., iz Dolenčic. Gradbena dela naj bi se zaključila v oktobru 2024.

Preberi več

15.5.2024

Saniran odsek ceste Delnice – Križnar

Na novo je bilo potrebno izvesti cestni ustroj, urediti hudourniško strugo ob cesti, v zgornjem delu pa na novo namestiti škatlaste propuste za dve prečenji hudournika pod cesto. Sanacija, ki jo je izvedlo podjetje VGP Kranj, in je potekala vse od lanske jeseni, se je zaključila z asfaltiranjem celotnega odseka.

Preberi več

7.5.2024

Poteka popoplavna sanacija vrtca Zala Gorenja vas

Poplavljena je bila celotna pritlična etaža vrtca, voda pa je poleg pohištva in stavbnega pohištva prepojila tudi sestavljene tlake vključno z izolacijsko volno. Sanacija škode zato obsega menjavo celotnih tlakov s talnimi inštalacijami in notranjim stavbnim pohištvom ter obsega štiri igralnice, razdelilno kuhinjo s pomivalnico, obe garderobi, dve shrambi, pralnico in spremljajoče prostore za shranjevanje didaktičnega materiala, igral in igrač. V aprilu so bila zaključena rušitvena dela, ki so jih izvedli prostovoljci, starši vrtčevskih otrok, takoj nato pa smo pristopili k izvedbi vrste obrtniških del, ki so potekala tudi čez prvomajske počitnice. Doslej je izvedena glavnina inštalacij v tlaku, izvedene so ozemljitve, polaga se toplotna izolacija, sledila pa bo izvedba estrihov. Še pred začetkom sanacijskih del je vodstvo šole izvedlo obsežno koordinacijo za pridobitev začasnih nadomestnih prostorov, ki so deloma v šolskih prostorih, zaradi česar se je oddelek šole selil v bližnje župnišče, ter v prostorih vrtca Agata Poljane, kjer opravljajo tudi del servisnih storitev. Dela napredujejo skladno s terminskim planom in bodo zaključena v poletnih mesecih. V celoti pa je bila jeseni že zaključena obnova sosednje športne dvorane, kjer je bilo zaradi poplavljenega parketa potrebno zamenjati vse talne obloge. Tudi v tem primeru so priskočili na pomoč prostovoljci domačini, obnovo parketa pa je financirala občina iz lastnih in donatorskih sredstev. Pri pridobivanju donatorskih sredstev za obnovo vrtca je bilo uspešno tudi novo vodstvo gorenjevaške šole, tako da bo del nove vrtčevske opreme poplačan s pomočjo tujega donatorja, vsa preostala dela pa se financirajo s pomočjo državnih sredstev za sanacijo po poplavah.

Preberi več

23.4.2024

Sanacija ceste proti Hlavčim Njivam

V sklopu intervencije je bilo na nekaj odsekih za vzpostavitev prometa z osebnimi vozili zasilno vkopano v zgornjo brežino, da smo lahko pričeli s sanacijo večjega plazu na odseku v nižje ležečem delu ceste proti Hlavčim Njivam v dolžini približno 80 metrov pod cesto in približno 30 metrov nad cesto.  Še posebej zahteven je tudi plaz na odseku ceste s Hlavčih Njiv proti Mizarstvu Markelj, kjer je bila cesta samo pogojno prevozna, dostop do podjetnika pa zelo oviran Takoj po ujmi so bili opravljeni terenski ogledi in narejene raziskave geologov in geomehanikov, ki so poiskali projektne rešitve za sanacije plazov in izdelali okvirne popise in oceno stroškov. Najugodnejši izvajalec je bilo podjetje Mapri, ki trenutno izvaja dela na lokalni cesti Vršajn–Hlavče Njive in proti naselju Gorenja Brda ter na odcepu proti Mizarstvu Markelj.  V sklopu sanacije je že saniran plaz pod hišo Hlavče Njive 1, sedaj se izvaja sanacija dveh plazov, enega tik nad avtobusno postajo na Hlavčih Njivah, drugega pa proti Mizarstvu Markelj. V sklopu intervencije so že bila izvedena dela na dveh plazovih v spodnjem delu lokalne ceste. Ko bodo sanirani večji plazovi ter potem v nadaljevanju manjši usadi na cesti, se bo začela rekonstrukcija ceste v skupni dolžini približno dva kilometra. Predvidena vrednost del, ki naj bi bila izvedena do konca septembra letos, znaša približno 1,8 milijona evrov.

Preberi več

22.4.2024

Sanacija ceste proti Zakobiljku

Z dvigovanjem nivelete potoka se bodo nakloni brežin pod cesto v določeni meri zmanjšali in s tem bo cesta manj ogrožena. V sklopu ureditve struge se bo izdelala začetna lovilna vodna pregrada na lokaciji nad ovinkom, škatlasti propust pod cesto, odprta, s kamnom obložena struga pod cesto in nato še več kaskadnih kamnitih lovilnih pregrad struge potoka za dvig nivelete in umirjanje struge ter vodnega toka. Vmesna kamnita rebra na desni strani brežine potoka bodo hkrati služila tudi za podpiranje spodnje brežine pod cesto. Zgrajeni so že oporni zid nad cesto in škatlast propust čez cesto ter začetna lovilna vodna pregrada nad cesto. Dela, trenutno se izvajajo na vodnih pregradah dolvodno pod cesto ter delno na rekonstrukciji ceste, opravlja družba HIP KA iz Ljubljane, skupna predvidena vrednost pa je 390.000 evrov. Predvidoma bodo končana do sredine junija letos. Na cesti proti Zakobiljku bodo tako s sanacijo pridobljena stabilnejša cesta in brežine pod cesto ter urejen vodotok.

Preberi več

1.3.2024

Tiskovna konferenca o sanacijah po poplavah

Župan Milan Čadež je uvodoma izpostavil učinkovito organiziranost gasilcev in civilne zaščite, v okviru katere je za primer naravnih nesreč sklenjenih kar 34 pogodb z gradbenimi izvajalci za primer odzivov v elementarnih nesrečah. Že pred leti pa je občina povečala vlaganja tudi v opremo gasilskih društev. Na tej osnovi smo lahko izvedli učinkovito intervencijo takoj po poplavah, ko je bilo prizadetih kar 28 kilometrov cest, na katerih se je sprožilo 210 plazov. Škoda je bila ocenjena na 32 milijonov, 40 % pa je za sanacijo država že prispevala. 14 prioritetnih sanacij je že v teku ali pa so podpisane izvajalske pogodbe, med njimi najobsežnejše na Hlavčih Njivah, na cesti Srednja vas - Brda, Malenski Vrh, Kopačnica – Podpleče, Zakobiljek, gradi se novi most Podobeno … Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je posebej izpostavil pomen občin, ki imajo ob elementarnih nesrečah ključno vlogo pri organizaciji in izvedbi sanacij, kar se je kot odločilno pokazalo tudi ob lanskih poplavah. Poudaril je, da bi pomemben prispevek k razvoju Slovenije prinesle tudi pokrajine, saj ima vsaka regija svoje potrebe in prioritete. Poslanec Žan Mahnič je izpostavil odlično organiziranost in odziv občinskega gasilskega poveljstva in gasilskih društev ter se zahvalil ministrici Alenki Bratušek za podporo v prvem obdobju po poplavah. Prav tako pa so velikega pomena velika dodeljena sredstva za sanacijo po poplavah, ki so bila dodeljena Občini Gorenja vas – Poljane, da se bodo posledice poplav lahko odpravile. Župan Milan Čadež se je za sodelovanje posebej zahvalil Upravi za zaščito in reševanje z direktorjem Leonom Behinom, kakor tudi sektorju za naravne nesreče na Ministrstvu za naravne vire in prostor za opravljeno obsežno delo na postopkih izvajanja sanacij.

Preberi več

Dostopnost