Aktualno

Nova praznična osvetlitev občine

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

8.12.2021

V tem tednu po občini poteka postavitev prvega sklopa nove praznične osvetlitve, ki jo letos za pokušino vzorčno predstavljamo v Gorenji vasi in Poljanah, v prihodnjih letih pa želimo projekt nadgrajevati in vzpostaviti tudi v ostalih krajevnih središčih.

Cilj načrtovanja praznične osvetlitve je bil enovit oblikovni pristop po celotnem območju občine s krasilnimi elementi avtohtonega vsebinskega pomena, ki bi črpali ideje iz bogastva naravnih danosti krajev ob Poljanski Sori, značilnosti tukajšnjega grajenega prostora, znanja, obrti, navad in zgodb, ki živijo na našem območju.

V prvo fazo predstavitve so tako zajeti naslednji vsebinski poudarki:

Element reke kot živa sila vode, ki povezuje kraje v dolini in omogoča življenje;

  

Element ribe kot del bogastva reke in simbol plodnosti in obilja, saj je ribolov stoletja bogatil življenje v naših krajih, navežemo pa se tudi na ljudsko pravljico o ribici, ki izpolni tri želje;

    

Element drevesa in gozda kot simbol večnosti. Drevo raste in obrodi plodove, zato predstavlja energijo, novo življenje, nenehno rast, razvoj, kot je značilen tudi za našo hitro razvijajočo se lokalno skupnost. Poleg simbolike božičnega drevesa miru se tudi sam prerez debla s sojo krožno in spiralno strukturo navezuje na simboliko rasti, širjenja in nenehnega razvoja;

 

Element cvetja/kristusova srajčka. To cvetlico poznamo predvsem po Tavčarjevi povesti in jo povezujemo z ljubeznijo, sam pisatelj Tavčar pa jo je kot simbol vključil v svojo zgodbo tudi zaradi njenih zdravilnih moči – blaženja in umirjanja srčnih bolezni. Posebnost tega cveta je, da zacveti ob neobičajnem jesenskem času in krasi naravo v prvem hladu. Tako naj ta za zimsko okrasitev neobičajen element cveta krasi naše kraje tudi skozi hladne dni prazničnega dela leta.

 

Letošnja novoletna okrasitev, ki je izvirno delo domačih obrtnikov, se je torej omejila na obcestne postavitve ter na okrasitev mostov z elementi visečih ribic. Pri tem posebej izstopa pokrita Nežkova brv v Gorenji vasi, ki z ambientom zvezdnatega neba pod pokrito streho že privablja obiskovalce za praznično fotografiranje.

V prihodnjem letu se veselimo nadgradnje projekta, ki vključuje tudi enovito krašenje vedutnih dreves v vaških jedrih, razvoj osvetlitve cerkva, namestitev prazničnih napisov in osvetlitev objektov z elementom »balkonskih rož« na oknih in gankih. Želimo pa k posredovanju predlogov posebej povabiti vse občane in krajevne skupnosti, ki bodo lahko sodelovale tako pri vsebini svetlobnih napisov, kot pri izbiri predstavljenih elementov, ki bi jih krajani želeli v svojem kraju.

Dostopnost