Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom
Seje občinskega sveta

Uporabno

Poroka na Visokem

Poroka na Visokem poteka po posebnem poročnem protokolu, ki ga vodi visoški gospodar, dr. Ivan Tavčar. Poteka lahko v čudoviti poročni dvorani z bogatimi stropnimi in stenskimi poslikavami ali na prostem, v objemu okoliških gričev in gozdov, s pogledom na zgodnjebaročno cerkev sv. Volbenka. 

Poročni protokol »Poroka na Visokem« smo pripravili na Občini Gorenja vas - Poljane ob številnih obletnicah:
- 150-letnica kozolca – toplarja;
- 120-letnica nakupa dvorca Ivana Tavčarja od Antona Hafnerja, zadnjega gospodarja iz rodu Kalanov;
- 100-letnica izgradnje mostu Floridsdorfbrücke na Dunaju, kjer je bil sograditelj Anton Hafner in je zapisan v temeljnem kamnu;
- 90-obletnica smrti dr. Ivana Tavčarja;
- 100-letnica županovanja v Ljubljani, ki je potekalo med leti 1912-1921.

Predstavitev protokola:
Nevesto in ženina pred visoški dvorec pripelje lepo okrašena kočija s kočijažem in harmonikarjem, kjer ju sprejme in nagovori gospodar posestva, dr. Ivan Tavčar. Nato ju pospremi v čudovito poročno sobo, kjer matičarja opravita civilni obred ob edinstveni glasbeni spremljavi kvarteta orglic ali citer.
Po zaključenem civilnem obredu se mlada zakonca sprehodita skozi špalir svatov do zelene preproge in zanju pripravljenega prostora pod mladim kostanjem. Ta je postavljen med Tavčarjevim tulipanovcem na eni strani in čudovitim pogledom na cerkev sv. Volbenka na drugi strani. Tam nazdravita z medico izpod Blegoša, visoški gospodar pa jima poda še nekaj napotkov za srečno življenje ter izroči darilo ljubezni – v čipki izdelan oleandrov cvet.

Dodatna ponudba:
Za pare, ki prihajajo iz krajev, kjer običaj šranganja ni več prisoten, organiziramo pravo vaško šrango z domačimi fanti, ki ženinu pripravijo nekaj presenečenj in poskrbijo za pravo, domače vzdušje.
Ponujamo vam tudi možnost, da se lahko po obredu s svati zadržite pred dvorcem tudi dalj časa in poskrbite za poročno kosilo in svatbo v naravi.
Za poslastico pa lahko poročni dan začinite tudi s smehom, ki vam ga pričara karikaturist, ki vam na kraju samem nariše portret.

Zamisel in organizacija je delo  projektne skupine »Poroka na Visokem« v sestavi:
Boris in Brigita Oblak, Matej Ferlan, Marjeta Šifrar in župan Milan Čadež.
Tekst za visoškega gospodarja je napisala Jerneja Bonča.
Obleko za Visoškega gospodarja je sešila Andreja Stržinar.

Poroko si lahko ogledate tudi na videu.

Priloge

Aktualno

  Preventivno prekuhavanje vode iz javnega vodovoda Trebija - Gorenja vas - Todraž

  Občina Gorenja vas-Poljane obvešča vse uporabnike vode, ki se oskrbujejo z vodo iz javnega vodovoda Trebija – Gorenja vas - Todraž, da je zaradi izpada elektrike in zaznavne motnosti vode, priporočamo preventivno prekuhavanje pred zaužitjem do preklica.

   

  Potem, ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto, tri minute pa povsem zadošča. Izvajamo vse potrebne ukrepe, Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano bo takoj odvzel vzorce za laboratorijske preiskave. O preklicu ukrepa preventivnega prekuhavanja pitne vode pred zaužitjem vas bomo obvestili.

   

  Hvala za razumevanje !

Kontakt